Cultuur snuiven

Op Schouwen-Duiveland

Naast de eindeloze stranden en mooie wandelgebieden zijn er op Schouwen-Duiveland ook heel veel bezienswaardigheden en kan er volop cultuur worden gesnoven.

Zo is met ruim 500 monumenten alleen al Zierikzee een bezoekje waard.

Maar ook de dorpen Dreischor, Burgh-Haamstede en Bruinisse zijn echte plekken waar je een keer geweest moet zijn. En niet vergeten de 2e stad van Schouwen-Duiveland; Brouwershaven, met zijn pittoreske kern en imposante Grote – of St. Nikolaaskerk.

Zierikzee

Zierikzee is een échte havenstad en heeft een rijke historie. Veel daarvan is nu nog te zien. Zo zijn er meer dan vijfhonderd monumenten in en rond de stad te bewonderen! Daarnaast heeft Zierikzee een prachtige haven waar je goed zicht op hebt vanaf een terras, kan je goed shoppen in de lokale boetiekjes en kan je genieten van een prachtige stadswandeling.

Met ruim 500 monumenten is Zierikzee een échte monumentenstad. Neem bijvoorbeeld het Gravesteen, Burgerweeshuis, de Dikke Toren en de Lutherse Kerk. Ook zijn er in veel monumenten winkels te vinden. Kleine, lokale boetiekjes die de stad sfeervol, charmant en uniek maken.

Eén van de meest imposante gebouwen in Zierikzee is de Dikke Toren die je al van ver buiten Zierikzee kan herkennen. Officieel heet het de Sint Lievensmonstertoren, maar Dikke Toren klinkt nu eenmaal lekkerder. Hij ziet er indrukwekkend uit en je kunt hem zelfs beklimmen. Subliem uitzicht gegarandeerd!

Naast de monumenten zijn er nóg meer leuke bezienswaardigheden die je bezoek aan Zierikzee extra leuk maken. Zo is de haven een goede plek om tot rust te komen. De vele monumenten, bezienswaardigheden en unieke sferen maken Zierikzee de ideale stad voor een stedentrip.

Bruinisse

Bruinisse is een vissersdorp waar het Grevelingenmeer en de Oosterschelde samenkomen. Maar het noemt zich het Mosseldorp van Nederland. Als je van mosselen houdt zit je hier goed. Je kunt ze logischerwijs eten, maar ook zien hoe ze worden gekweekt. En worden gevangen. En je kunt ze proeven natuurlijk.

Al honderden jaren is de mosselkweek een belangrijke inkomstenbron voor een groot deel van de bevolking. Bruinisse noemt zich met trots mosseldorp. En je kunt dit beleven tijdens je bezoek. Er zijn ook genoeg excursies om de wereld van de mossel te ontdekken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bruinisse.

Plompe Toren

"Westerschouwen, Westerschouwen,
Het zal u berouwen,
dat ge genomen hebt mijne vrouwe ....
Westerschouwen zal daarom vergaan,
de toren alleen zal blijven staan."

Deze vloek werd uitgesproken over het Zeeuwse vissersdorpje Koudekerke wat onderdeel is van Westerschouwen. Sindsdien verzandde de haven en werd het dorp opgeslokt door de Oosterschelde. En daar staat de Plompe Toren anno nu nog steeds eenzaam op de dijk.

Er kan in de toren geklommen worden, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de westhoek van Schouwen.

En als je direct voor de toren zou gaan duiken kom je daar nog steeds de overblijfselen tegen van het verzonken dorp Koudekerke...

Watersnoodramp 1953

De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden kapotgemaakt.

Over heel het eiland zijn de sporen die deze ramp heeft achtergelaten terug te zien. In Brouwershaven bijvoorbeeld kan je, als je voor de oude haven staat en naar links kijkt een gemetselde staan zien met de hoogte van het water. In Renesse is een compleet meer ontstaan door afgravingen om zandzakken te vullen; De Vroomplas.

Maar om echt de impact van de ramp te beleven moet je een bezoek brengen aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en DeltaPark Neeltje Jans.

Zon, Zee & Strand

Winkelen

Natuur

Cultuur