Natuurgebieden

Op Schouwen-Duiveland

Ruim 21 kilometer strand, overal water, het grootste bos van Zeeland, prachtige duinen en fraaie natuurgebieden, dat is Schouwen-Duiveland. De meeste gasten komen naar Schouwen-Duiveland voor het strand, de zee en de duinen. Die ongerepte lange kustlijn, waar de natuur tot zekere hoogte haar gang kan gaan, is ook bijzonder. Vanaf de zee is dat natuurlijk het beste te zien, maar loop eens van de Brouwersdam naar de Oosterscheldekering (of de andere kant op). Vanaf de Brouwersdam kunt u ook langs de binnenkant van de duinen fietsen tot voorbij Renesse. En in het duingebied van de Kop van Schouwen kunt u prachtig wandelen.

Domeinen Westerschouwen

Het grootste bos in Zeeland is Boswachterij Westerschouwen, gelegen aan de kust van Schouwen- Duiveland. Een heuvelachtig duinlandschap, met zandverstuivingen, valleien en duinweiden. Vogelrijke bosranden met vele soorten bomen en planten. Eén van de mooiste gebieden van Zeeland.

Boswachterij Westerschouwen is 330 hectare groot met volop recreatiemogelijkheden. Te voet, per fiets of met een paard? Grotendeels is het prachtige natuurgebied vrij te bezoeken. Liever met een gids op pad? Aan de hoofdingang van het bos, aan de Kraaijensteinweg, staat de excursieschuur.

Download hier enkele wandelroutes. Klik hier

Plan Tureluur

Door de aanleg van de stormvloedkering in de Oosterschelde ging er veel buitendijkse natuur verloren. Als compensatie ontwikkelden natuurbeschermers tussen 1991- 2014 Plan Tureluur. Het geheel beslaat 1000 hectare en is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde. Dit moerasland is een waar vogelparadijs geworden.

Door de weidsheid van het gebied, het vele water en het grillige krekenpatroon is het ook voor de landschapsfotograaf een aantrekkelijk natuurgebied, vooral als in augustus de begroeiing fel rood kleurt. Vanwege het zilte milieu groeien hier bijzondere planten: zeekraal, schorrenkruid en zeeaster.

Om de vogels niet te verstoren, kan er niet dwars door het gebied gelopen worden. Diverse hooggelegen uitkijkposten bieden een panoramisch zicht. Daarnaast loopt er een wandel-/fietspad langs uitkijktoren ‘de Zuidkaap’. Onder leiding van een gids worden regelmatig excursies gehouden.

Plompe Toren

"Westerschouwen, Westerschouwen,
Het zal u berouwen,
dat ge genomen hebt mijne vrouwe ....
Westerschouwen zal daarom vergaan,
de toren alleen zal blijven staan."

Deze vloek werd uitgesproken over het Zeeuwse vissersdorpje Koudekerke wat onderdeel is van Westerschouwen. Sindsdien verzandde de haven en werd het dorp opgeslokt door de Oosterschelde. En daar staat de Plompe Toren anno nu nog steeds eenzaam op de dijk.

Er kan in de toren geklommen worden, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de westhoek van Schouwen.

En als je direct voor de toren zou gaan duiken kom je daar nog steeds de overblijfselen tegen van het verzonken dorp Koudekerke...

Krekengebied Ouwerkerk

Krekengebied Ouwerkerk is net als de Schelphoek ontstaan na de Watersnoodramp in 1953. Op deze plekken is het water gebleven na het dichten van de dijk en zijn mooie natuurgebieden ontstaan. Vooral vogels voelen zich thuis bij Ouwerkerk. Op het water zwemmen eenden, ganzen en futen en boven het water speurt de ijsvogel naar vissen in het water. In het gebied zijn twee wandelroutes uitgezet, een korte route van 2,5 kilometer of een langere van 8 kilometer. De lange route gaat helemaal om de kreek heen en passeert het dorp Ouwerkerk. Trek bij deze route wel hoge wandelschoenen of laarzen aan, want bij nat weer is het pad heel erg modderig.

Op verschillende punten langs de route staan informatiepanelen met uitleg over de natuur en de invloed van de Watersnoodramp. Honden mogen aangelijnd mee en er is ook een hondenlosloopgebied bij de Oostkreek. Vlak bij het Watersnoodmuseum staat een uitkijktoren, vanaf hier kijk je uit over de kreek en de Oosterschelde. Tussen de zeedijk en de grote kreek is een inlaag, een natuurgebied door mensenhanden ontstaan. Ook dit gebied trekt veel vogels aan. Op panelen staan afbeeldingen van de vogels die hier veel voorkomen.

Zon, Zee & Strand

Winkelen

Natuur

Cultuur